Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Erkekler de kilo takıntılı
16 Nisan 2013 Salı 23:23

Erkekler de kilo takıntılı

Günümüzde sadece kadınlar değil, erkekler de formunu korumaya dikkat ediyor. Diyet yapan ve spor salonlarından çıkmayan erkek sayısı hiç de az değil...

 

İdeal ölçülerini korumak için diyet yapan vakitinin büyük bölümünü spor salonlarına adayan erkeklerin sayısı hiç de az değil. Ancak bilinçsizce yapılan diyetler, zayıflama hataları blumia, anoreksiya gibi yeme bozukluklarını da beraberinde getiriyor.

KİLO TAKINTISI
Uzmanlar bu hastalıklarla boğuşan kadın sayısının hala erkeklerden çok olduğunu, ancak bu hastalıklara sahip erkeklerin sayısının da artış gösterdiğini belirtiyor. Her 100 kadından dört-beşinde yeme bozukluğu görülürken, bu rakam her 100 erkek için iki civarında. Ancak birçok erkek yeme bozukluğuna sahip olduğunun farkında değil ya da bunu kabul etmek istemiyor. Özellikle sporcuların bu duruma daha yatkın olabileceği belirtiliyor.

DAHA KOLAY
Öte yandan erkeklerin Bazal Metabolizma Hızı ( BMH) kadınlarınkinden daha yüksektir. Çünkü kas kütleleri daha fazladır. Kadınlarda ise östrojen hormonundan dolayı hem kas kütleleri daha azdır, hem de yağ kütleleri daha fazladır. Kadınlar hamilelik, menstürasyon gibi özel dönemler nedeniyle daha zor kilo veriyor. Erkeklerin vücut yüzeyinin geniş olması da aynı şekilde metabolik hız üzerinde önemli.

Bu arada erkeklerin yemek yerken yaptıkları 4 yanlış da şöyle:
1- Her zaman yemeğe hazır olmak: Pek çok erkek yemekten yeni kalkmış olsa da grup arkadaşlarının motivasyonu sonucunda yemek tekliflerine genelde “Hayır” diyemez. Gece geç saatlerde yemek yemek, öğün saatlerine dikkat etmemek, yediğinizin miktar ve çeşidinden bağımsız olarak size büyük zarar verir. Bedeninizin doğal ritminden daha farklı saat ve düzende yemek yerseniz bu, kilo almanıza sebep olur. Rutin dışı yeme davranışı, acıktığınızı ve doyduğunuzu size söyleyen beyin sinyallerinizi yanıltıyor. Diğer taraftan metabolizma yaşlandıkça yavaşlıyor. Her ne kadar bununla ilgili bir şey yapamıyor olsak da, düzenli beslenerek metabolizmayı olabildiğince aktif tutabiliriz. Yani bedeninizin bir makine gibi çalışmasını istiyorsanız, gün içerisinde ona düzenli olarak enerji vermelisiniz.

2- Büyük porsiyonlara yenilmek: Kocaman porsiyonlar yemek, erkeklerin tipik davranışlarından biri. Siz hiç “haydi hamburger ya da tatlı yeme yarışı yapıyoruz” diyen kadınlara rastladınız mı? Tabii ki hayır. Oysa porsiyon büyüklüğünü kontrol etmek, midenizin büyüklüğünü kontrol etmek anlamına geliyor. Porsiyonları kontrol etmenin en kolay yolu, mideyi çok boş bırakmamak. Çünkü çok fazla açlığı, genelde çok fazla ve hızlıca yemek yemek takip ediyor. Erkeklerin her bir ana öğünde 700-750 kaloriden daha fazla yemesini istemeyiz.

3- Strese bağlı yemek: Kalp hastalıkları ve depresyon gibi sağlık sorunları riskini artıran stres, aynı zamanda kilo almaya da yol açıyor. Stres, nasıl düşündüğünüzü de etkiliyor. Patronunuzla yapacağınız bir toplantıyı düşünerek, kendinizi ‘yiyorsanız’ ya da ev kredinizi nasıl ödeyeceğinize dair endişeleriniz varsa, sağlıklı beslenme şeklini düşünecek enerjiniz kalmayabilir. Bunun yerine daha çok tatlı ve şeker, kurabiye gibi yağlı yemeklere yöneldiğinizi görürsünüz. Stresli olduğunuzda, bazı basit rahatlama egzersizleri yapabilirsiniz. Günde iki kere, uzun ve derin nefesler alarak birkaç dakikanızı geçirebilirsiniz. Ya da yoga yapabilirsiniz.

4- Sıvılardan alınan kalorileri gözden kaçırmak: Bir bira daha almadan ya da kendinize bir bardak meyve suyu koymadan önce, üzerindeki etikete bakın, ne kadar kalori tükettiğinizi görün. Bir bardak sıvıdan ne kadar fazla kalori almış olabileceğinizi görüp, epeyce şaşırabilirsiniz. En iyi seçenek su olacaktır. Süt içerseniz de, yağsız ya da az yağlı olanları seçin. Ayrıca alkolle aranıza sınır koyun. Bir gram yağ, dokuz kalori enerji veriyor, bir gram alkolse yedi kalori. Yani kendinizi yağ içiyor gibi düşünebilirsiniz. Üstelik alkol, yeme isteğini de tetikliyor.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz kullanılamaz.
Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA