Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Faizden para kazananlara kötü haber!
01 Mayıs 2013 Çarşamba 16:25

Faizden para kazananlara kötü haber!

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, reel getirilerin dünyada güvenli yatırım araçları için eksiye düştüğünü belirterek, Türkiye'de de yatırımcıların negatif reel faize alışması gerektiğini söyledi.

Bugün dünyada güvenilir olarak görülen ülkelerde 10 yıl vadeli hazine kıymetlerinde eksi beklenen reel getirilerin söz konusu olduğunu vurgulayan Başçı, "O şekilde baktığınızda Japonya da şimdi kervana katıldı. Japon yeni politika açıklamasına bakarsanız 2 yıl içerisinde enflasyonu yüzde 2’ye artırma şeklinde bir hedef telaffuz edildi ve bu arada da parasal genişleme kullanılacağı için faiz oranlarının, kısa vadeli faizlerin Japonya’da 0’ın üzerine çıkması mümkün değil. O yüzden bu dünyaya bizim de alışmamız gerekecek" dedi. 

Başçı, Türkiye’de de kısa vadeli reel faizlerin şu anda hafif eksi bölgede bulunduğuna işaret ederek şöyle devam etti: "Bununla yaşamayı öğreneceğiz. Dolayısıyla, mesela bireysel emeklilik sistemi, bunun alternatif çözümü olarak düşünülebilir. Eğer artı getiri isteniyorsa uzun vadeli yatırım yapmak, tasarruf yapmak gerekecek. Ya daha uzun vadeli kıymetlere yöneleceksiniz veya bireysel emeklilik gibi iyice uzun vadeli yatırım, tasarruf araçlarına yöneleceksiniz. Bu, iyi midir kötü müdür bunu tartışmıyorum. Fakat bu bir vaka. Bununla yaşamak durumundayız."

 

Vatan

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz kullanılamaz.
Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA